Tarmpolypper

Udvækster på tarmslimhinden kaldes også for tarmpolypper. De findes på den indvendige side af tarmen. Polypper har ofte en stilk eller er bredbasede (uden stilk).

Tarmpolypper findes hos ca. 20 % af alle voksne danskere, og er således meget almindelige. Ved 60-års alderen har halvdelen af alle mennesker tarmpolypper.

Giver tarmpolypper symptomer?

Der er ingen symptomer forbundet med de fleste polypper, og de opdages derfor oftest i forbindelse med undersøgelse for anden lidelse. Nogle polypper kan give anledning til blødning, slimafgang og ændret afføring.

Er det nødvendigt at behandle/fjerne tarmpolypper?

Langt de fleste tarmpolypper er helt godartede, men en lille del af tarmpolypper kan udvikle sig ondartet og give anledning til tarmkræft. Næsten al tyktarmskræft og endetarmskræft opstår fra polypper. Man kan desværre ikke se hvilke tarmpolypper, der forbliver godartede og hvilke der udvikler sig ondartet, og man bliver derfor nødt til at fjerne alle polypper, når de opdages.

Kan tarmpolypper komme igen?

Ja, tarmpolypper har en tendens til at komme igen.

Hos 33% af alle dem, der får fjernet tarmpolypper, kommer der nye polypper i løbet af 3 år. Det anbefales derfor, at man kontrolundersøges. Hyppigheden af disse Kontrolundersøgelserne er afhængige af type og antal af polypper.