Koloskopi – tyktarmsundersøgelse

En kikkertundersøgelse af tyktarmen, også kaldet en koloskopisk undersøgelse, foretages for at afsløre, om der er sygelige tilstande i tarmen så som fx tarmbetændelse, polypper, udposninger, forsnævring eller tarmkræft. Kikkertundersøgelsen udføres gennem endetarmen med et endoskop (en bøjelig og styrbar kikkertslange), der gør det muligt at undersøge den indvendige del af både endetarm og tyktarm. Med endoskopet kan der endvidere indføres instrumenter til behandling af de sygelige tilstande samt til udtagning af prøver fra slimhinden i tarmen.

Man skal i forbindelse med undersøgelsen tage hele dagen fri. Inden undersøgelsen har man i forbindelse med udrensningen hyppig tynd afførring, og kan for praktiske formål ikke arbejde (man kan dog arbejde lidt hjemmefra). Efter undersøgelsen er man påvirket af den afslappende medicin.

i forbindelse med udrensningen har man som anført hyppig tynd afførring, der kan give rødme og hudirritation omkring endetarmsåbningen. man kan forebygge dette med at smøre med barrierecreme, fx inotyol-salve.

Inden undersøgelsen

Døjer du med andre sygdomme, er det vigtigt, at du gør lægen opmærksom på dette, når du er til konsultation og får din tid til undersøgelsen. Dette gør sig især gældende, hvis du lider af sygdomme, der relaterer sig til hjerte, nyrer og lungerne.

Du kan gratis hente udrensningsmedicinen på et apotek. Du oplyser blot dit CPR-nummer på hvilket som helst apotek, hvorefter du får udleveret en pakke ”Picoprep”.

Dagen før undersøgelsen

Morgenmad: Kogt æg, hvidt brød, kaffe/te

Frokost: Skal indtages inden kl 12. Kogt fisk eller kylling, hvide ris, pasta (ej grov), kogte (og skrællede) kartofler og hvidt brød.

Efter frokost på dagen før undersøgelsen må der kun indtages klare væsker, herunder fx vand, suppe (helst tynd og klar), æblejuice, saft-, dansk- og sodavand

Kl 21: Tag det første brev Picoprep og drik 1,5 liter klar væske – gerne over de næste 3-4 timer

 

På undersøgelsesdagen

Tag det andet brev picoprep 4 til 5 timer inden undersøgelsen. Hvis undersøgelsen er kl. 9, skal det andet brev med Picoprep altså indtages kl. 5. Er undersøgelsen kl. 13, skal det indtages kl. 9, etc. Drik gerne 1,5 liter vand i forbindelse med indtagelsen og i timerne op til undersøgelsen.

På undersøgelsesdagen og indtil selve undersøgelsen er overstået, må du kun drikke saft og vand.

Sådan forbereder du Picoprep:

  • Tag et glas med 150ml. koldt vand.
  • Hæld pulveret fra et brev i vandet.
  • Rør blandingen i 2 – 3 minutter. Når det ikke længere bruser, er blandingen færdig og drikkeklar. Blandingen vil være uklar / råhvid. Drik blandingen – helst inden for 15 minutter.

Drik herefter 1,5 liter klar væske – fx vand, æblejuice, bouillon, te, kaffe, saft, energidrik (klar).

Picoprep er udrensende og afførende. 1 til 4 timer efter at du har taget medicinen, begynder det at virke. Det er derfor hensigtsmæssigt at være nær et toilet. Det er meget varierende, hvor hurtigt udrensningen virker.

Du kan genoptage normal fødeindtagelse efter undersøgelsen. Nogen har lyst til lidt klar suppe og andre er sultne og spiser en bøf/burger.

Til undersøgelsen gives afslappende medicin. Du må derfor du ikke køre bil resten af dagen. Du skal selv sørge for hjemtransport, fx pårørende, taxa eller Falck.

Medicinen virker afslappende, som hvis man har drukket ca 1 flaske vin. man har ikke “tømmermænd”, men man kan af og til opleve, at man ikke husker noget fra undersøgelsen. dette er ikke farligt.

Selve undersøgelsen

Efter man har afført sig bukser og underbukser, ligger man på ryggen og får lagt et drop til at give den afslappende medicin. der måles blodtryk og iltindhold i blodet. Den afslappende medicin virker i løbet af 5-10 sekunder. Man kan falde lidt i søvn i løbet af undersøgelsen, men man kan også selv følge med på skærmen.

Under selve undersøgelsen ligger patienten på sin venstre side, hvorefter kikkerten langsomt føres ind i tarmen. Under undersøgelsen kan det være nødvendigt at skifte stilling for at lette indføringen af slangen. Selve undersøgelsen varer typisk mellem 15 og 30 minutter.

For at opnå det bedste resultat er det nødvendigt at puste luft op i tarmen på patienten under undersøgelsen. Dette oplever de fleste patienter nogen ubehag med. Ubehaget består i trykken og pressen i maven. Luften suges ud igen ved afslutningen på den koloskopiske undersøgelse.

tarmen er uden følsomhed for smerte, hvorfor man fx kan udhente vævsprøver uden smerter. imidlertid får man mavekneb, når der trækkes i tarmen. Undervejs i undersøgelsen skal kikkerten omkring enkelte “hjørner”, hvor der evt trækkes lidt i tarmen. typisk kan det forudsiges, og man vil få at vide, at der kommer 10-15 sekunder med mavekneb, ubehaget forsvinder såsnart trækket igen er væk.

Efter undersøgelsen

Både du og din praktiserende læge får resultatet af undersøgelsen med det samme. Er der indsamlet vævsprøver under undersøgelsen, foreligger resultatet af disse efter 1 til 2 uger.

Umiddelbart efter undersøgelsen kan du spise og drikke, som du plejer.

Der er ingen smerter efter undersøgelsen, men man kan være træt pga den afslappende medicin.

Det er en god ide, at tage direkte hjem, få lidt at spise og få en lur.

Risici ved koloskopiske undersøgelser

Risici for komplikationer ved koloskopiske undersøgelser optræder især i forbindelse med fjernelse af større polypper, og består i blødning eller perforation af tarmen (hul på tarmen). Risikoen er ca. 1 ud af 2000 undersøgelser, og kan medføre, at man må indlægges og opereres akut.