Gastroskopi – undersøgelse af mavesæk

En gastroskopisk undersøgelse foretages af din læge for at afsløre om der i fordøjelseskanalens øvre afsnit er sygelige tilstande. Dette kan være i spiserør, mavesæk og tolvfingertarm, hvor der bl.a. kan opstå mavesår, (spiserørs)brok, mavekatar, forsnævringer, kræft eller andre forandringer.

Undersøgelsen udføres med et endoskop, der føres gennem munden eller næsen. Et endoskop er en bøjelig og styrbar kikkertslange, der gør det muligt at undersøge den indvendige del af spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen. Med kikkerten kan der indføres instrumenter både til behandling og til udtagning af prøver. Herved kan man fx påvise mavesårsbakterier og betændelsesforandringer. 

Inden undersøgelsen

Du skal faste i 6 timer, hvoraf du i de sidste 2 timer før undersøgelsen, hverken må indtage vådt eller tørt. Du må gerne drikke vand op til 2 timer før selve undersøgelsen.

Får du medicin mod mavesår, skal du, hvis det er muligt, undlade at tage medicin i en uge op til undersøgelsen. Dette gør sig gældende, hvis du tager Nexium, Losec, Lanzo, Pantoloc eller Pariet. Tager du medicin, kan det være svært at påvise mavesårsbakterier. I et døgn før undersøgelsen kan du tage håndkøbsmecidin mod syre, herunder fx Alminox, Balancid, Link eller Novaluzid.

Selve undersøgelsen

Du lokalbedøves evt i svælget med spray. Dette er dog valgfrit. Undersøgelsen er noget ubehagelig, men ikke smertefuld. lokalbedøvelsen gør dog, at man får en fornemmelse, at halsen og svælget hæver (ligesom hos tandlægen i forbindelse med bedøvelse, hvor kind og læbe føles voldsomt hævede), desuden har man en fornemmelse af synkebesvær. Man må derfor først spise og drikke efter en halv time.

Undersøgelsen varer ca. 5 minutter. For de fleste patienter er undersøgelsen ubehagelig, da der opstår opkastningsreflekser og evt hoste.

Under undersøgelsen ligger patienten på sin venstre side. Herefter føres kikkerten ind i munden, hvorefter patienten bliver bedt om at foretage et par synkebevægelser, så kikkerten kan komme ned i spiserøret.

Der er rigeligt med plads til at trække vejret – både gennem næsen og munden.

Luk evt øjnene, fokuser på rolig vejrtrækning og tæl til 10 inde i hovedet.

 

Efter undersøgelsen

Resultatet af undersøgelsen gives med det samme. Dette sendes også til din praktiserende læge. Er der foretaget vævsprøver, foreligger resultatet fra disse efter 1 uge.

Har du modtaget lokalbedøvelse med spray, må du først spise og drikke efter en halv time på grund af risiko for at få maden i luftrøret.