Elastikbehandling af hæmorider

En indvendig hæmorroide er en frembuling i den nederste del af endetarmen bestående af en blodåre (vene) og den slimhinde, der ligger oven på åren. Hæmorider er i medicinsk forstand ikke en sygdom, men derimod en tilstand, der kan tages hånd om, såfremt der er gener, forbundet med den.

Har du hæmorider og genererer de dig, anbefales det, at du får dem fjernet, så du derved slipper for at døje med det.

Før behandlingen

I modsætning til koloskopiske og endoskopiske undersøgelser, skal der i forbindelse med fjernelse af hæmorider ikke udrenses. Du skal derfor ikke foretage en tarmudrensning med fx klyx.

Behandlingen

Et mindre rør af plastik indføres ca. 5 cm op i endetarmen. Via plastikrøret indføres elastikapparatet, der binder elastikken rundt om hæmorroiden. Da elastikken er lille og meget stram, stoppes blodforsyningen til hæmorroiden. Den ”visner” derefter og falder af sammen med elastikken. Behandlingen er smertefri. Da der ikke er smertesans på indersiden af tarmen, foretages behandlingen uden bedøvelse.

Efter behandlingen

Ubehag
Der kan det første halve til hele døgn føles stramning og afføringstrang. Hvis det generer, kan man tage et smertestillende håndkøbspræparat, fx Panodil, Ipren eller evt. Kodimagnyl.

Restriktioner
Der er ingen forholdsregler, som du nødvendigvis skal tage, efter operationen. Du kan derfor gå normalt på toilettet. En sjælden gang imellem sker det, at man lige efter behandlingen føler en almen utilpashed. Dette skyldes en reaktion fra nerverne i det ”selvstyrende nervesystem”, som regulerer kredsløb, vejrtrækning og mange andre funktioner. Tilstanden fortager sig hurtigt. Føler man utilpashed efter indgrebet, må man selvfølgelig ikke tage bilen hjem, før man har det godt igen. Du bør i stedet for arrangere med pårørende, at de henter dig, eller ringe efter en taxa.

Komplikationer

Det vil være helt normalt at der kan være lidt blødning de følgende 5-10 dage

Komplikationer forbundet med elastikbehandlingen er yderst sjældne. Ved kraftig blødning, smerter eller feber bør kirurgen, vagtlæge eller skadestue kontaktes straks.

elastikbehandling