Hæmorider

Hvad er hæmorider

Hæmorider er åreknuder i endetarmsåbningen. De er meget almindelige og bliver hyppigere med alderen. Op imod 5 % af alle voksne har hæmorider. Hæmorider er i medicinsk forstand ikke en sygdom, der kræver behandling, men derimod en tilstand, der kan tages hånd om, såfremt det generer eller giver problemer.

Figuren viser indvendige (internal) og udvendige (external) hæmorider. Til fjernelse af de indvendige hæmorider kan elastikbehandling foretages, mens de udvendige hæmorider oftest må fjernes ved en operation.

Hvorfor får man hæmorider?

Hæmorider opstår som følge af længerevarende højt tryk i blodårerne (venerne) i endetarmen. De opstår typisk i forbindelse med længerevarende forstoppelse eller ved hyppige toiletbesøg (fx hvis du har diarré). Hæmorider kan også komme i forbindelse med graviditet, hvis du er overvægt eller døjer med langvarig hoste m.m.

Hvilke problemer giver hæmorider?

Hæmorider har flere symptomer. De mest almindelige er: blødning, kløe, fremfald af slimhinde, afføringsbesvær, ubehag, problemer med hygiejnen og smerter.

Hvordan undersøger man for hæmorider?

Det er nødvendigt at foretage en kikkertundersøgelse af endetarmen og den nederste del af tyktarmen (også kaldet en sigmoideoskopi) for at vurdere omfanget af hæmoriderne og for at udelukke andre sygdomme.

Hvordan behandles hæmorider?

Forstoppelse, som er en hyppig årsag til hæmorider, modvirkes bedst med rigelig væskeindtagelse (min. 2,5 liter daglig), fiberrig kost eller et fibertilskud (fx i form af HUSK). Man skal give sig god tid til toiletbesøg og undgå voldsom pressen.

Du kan anvende milde afføringsmidler i perioder med mere hårdnakket forstoppelse. Har du døjet med forstoppelse i længere tid end 4 uger, bør du huske at blive undersøgt af en læge. Første hæmoridebehandling kan godt være lokalbehandling med cremer eller stikpiller og ikke nødvendigvis operation.

Behandling med hæmoridemidler (eks. Proctosedyl eller Doloproct), der indeholder lokalbedøvelse og binyrebarkhormon, anvendes ofte. Præparaterne kan lindre symptomerne, men ikke fjerne hæmoriderne. Disse kan fjernes af en læge eller via lokalbehandling med cremer og stikpiller.

Fjernelse af hæmorider ved operation

De letteste grader af hæmorider kan behandles med elastikpåsætning, men primært kun på indvendige hæmorider. Behandlingen foregår gennem et 5 cm. langt plastikrør, der føres ind i endetarmen. Elastikbehandlingen skal typisk gentages et par gange for at opnå den allerbedste effekt.

Elastikbehandling er mere effektivt end indsprøjtninger og varmebehandling af hæmoriderne.

Ved mere omfattende og større hæmorider er operation med fjernelse af hæmoriderne nødvendig. Du kan blive lokalbedøvet under operationen. Sårene efter operationen lades åbne og skal hele af sig selv.

Efter operationen

Da sårene efter operationen lades være åbne, så de kan hele af sig selv, kan der forekomme en let blødning fra sårene i nogle dage efter operationen. Oftest reduceres blødningen og aftager inden for det første døgn efter operationen, men du kan opleve smerter af varierende grad i flere dage efter operationen. Det er derfor en god idé at have smertestillende medicin hjemme. Vi anbefaler, at du tager 2 Panodil og 2 Ipren hver 6. – 8. time, når du har smerter efter en hæmorideoperation.

Afføringen skal være blød og være let at komme af med. Hvis det er et problem kan Magnesia tabletter løse problemet. 2 tabletter ved sengetid er som regel virksomt.

hæmorider