operation i endetarmsåbningen

Operation i eller omkring endetarmsåbningen foretages oftest med henblik på at fjerne større hæmorroider, løs hud (marisker), bylder, fistler eller vorter.

Før operation

Der er ingen forberedelse, dvs tarmen skal ikke udrenses inden operationen.

Det er en god ide, at have smertestillende medicin og afføringsmidler indkøbt, og evt påbegyndt inden operationen.

Man kan 1 time inden operationen tage 2 tabletter panodil a 500 mg og 2 tabletter ipren a 200 mg

Operation

Operationen udføres i lokalbedøvelse, som anlægges via et stik i selve hæmorroiderne eller i omgivelserne til endetarmsåbningen.

Man kan mærke stikket, ligesom lokalbedøvelse hos tandlægen. Det svier og spænder i 10-20 sekunder, herefter vil man ikke mærke smerter.

Efter operationen

Lokalbedøvelsen virker i 2-3 timer.

der ligger lidt gaze i anus efter operationen, dette fjernes lettest inden bedøvelsen er ophørt med at virke. Hvis det sidder lidt fast, kan det opblødes med lunkent vand.

det er meget varierende, hvor mange smerter, der er efterfølgende. det kan bedst sammenlignes med en tandfjernelse hos tandlægen.

der er ingen grund til at benytte specielle puder (fx donut-lignende) og man har som udgangspunkt ikke ondt, når man sidder.

det er en god idé, at have en pakke trusse-indlæg, hvis der er blødning eller sekretion efter operationen

1 ud af 10 synes overhovedet ikke, der har været ubehag på noget tidspunkt.

De fleste, dvs ca 8 ud af 10, har noget ondt i 1-3 dage. Smerterne kan fint behandles med panodil og ipren. Dog vil der være nogen ømhed ved afføring, specielt, hvis denne er hård. Afførings-relaterede smerter vil typisk være der i en uges tid.

1 ud af 10 vil have enten længere varende smerter (sjældent i flere uger) eller have meget ondt, specielt ved afføring.

Brug Panodil og Ipren. panodil 2x 500 mg og ipren 2×200 mg begge 3-4 gange dagligt. Både panodil og Ipren fås i håndkøb. Der er ingen grund til ikke at tage smertestillende medicin kortvarigt

Afføringen må ikke være hård. Toiletbesøg skal kunne foregå uden anstrengelse, hvorfor man med fordel kan anvende lette afføringsmidler (Laktulose mixtur, Magnesia tabletter eller movicol pulver) og iøvrigt drikke rigeligt og fx indtage svesker eller sveskejuice

Renholdelse

Ved et renere sår er der færre smerter og hurtigere heling, så renholdelse er helt afgørende.

Operationssårene rengøres bedst ved at skylle med en håndbruser to gange daglig og efter toiletbesøg

“sæde-bade” eller “sitz-bade” er vældig gode, de holder sårene rene og er smertestillende. man kan tage en balje, hvor der er plads til at sætte bagdelen i. Det er vigtigt, at endetarms-åbningen er under vand. Vandet skal være lunkent/varmt. Nogen kommer lidt sæbespåner i. Ved smerter, kan man sidde 5-6 gange i døgnet 10-15 minutter. Det varme vand får lukkemusklen til at slappe af, hvilket er meget smertestillende og fremmer sårhelingen

hvis man har et bidet er det ideelt. Ellers kan man købe en balje, der kan sættes i toilettet, så man sidder komfortabelt og kan holde sårene godt rene og lukkemusklen er maximalt afslappet.

Baljen kan købes i klinikken for 500 kr, men iøvrigt kan alle typer baljer benyttes.

 

Der skal ikke fjernes sting.

sygemelding kan være nødvendig i 3-5 dage, men er det oftest ikke. hårdt fysisk arbejde og intens træning, -fx løb, vil man dog finde ubehageligt i en uges tid efter operationen.

Man vil selv kunne køre hjem selv efter operationen, omend længere cykelture frarådes.

efter en uge kommer man til kontrol i klinikken.

Komplikationer

Blødning forekommer. Infektioner er meget sjældne.

I sagens natur kan det være vanskeligt at holde sårene ordentligt rene, og sjældent kan man se meget langvarige helingsproblemer.

Søg læge: Ved større blødning, eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlægen eller skadestuen straks kontaktes.