operation i endetarmsåbningen

Operation i eller omkring endetarmsåbningen foretages oftest med henblik på at fjerne større hæmorroider, løs hud (marisker), bylder, fistler eller vorter.

Før operation

Der er ingen forberedelse, dvs tarmen skal ikke udrenses inden operationen.

Det er en god ide, at have smertestillende medicin og afføringsmidler indkøbt, og evt påbegyndt inden operationen.

Man kan 1 time inden operationen tage 2 tabletter panodil a 500 mg og 2 tabletter ipren a 200 mg

Operation

Operationen udføres i lokalbedøvelse, som anlægges via et stik i selve hæmorroiderne eller i omgivelserne til endetarmsåbningen.

Man kan mærke stikket, ligesom lokalbedøvelse hos tandlægen. Det svier og spænder i 10-20 sekunder, herefter vil man ikke mærke smerter.

Efter operationen

Lokalbedøvelsen virker i 2-3 timer.

der ligger lidt gaze i anus efter operationen, dette fjernes lettest inden bedøvelsen er ophørt med at virke. Hvis det sidder lidt fast, kan det opblødes med lunkent vand.

det er meget varierende, hvor mange smerter, der er efterfølgende. det kan bedst sammenlignes med en tandfjernelse hos tandlægen.

1 ud af 10 synes overhovedet ikke, der har været ubehag på noget tidspunkt.

De fleste, dvs ca 8 ud af 10, har noget ondt i 1-3 dage. Smerterne kan fint behandles med panodil og ipren. Dog vil der være nogen ømhed ved afføring, specielt, hvis denne er hård. Afførings-relaterede smerter vil typisk være der i en uges tid.

1 ud af 10 vil have enten længere varende smerter (sjældent i flere uger) eller have meget ondt, specielt ved afføring.

Brug Panodil og Ipren. panodil 2x 500 mg og ipren 2×200 mg begge 3-4 gange dagligt. Både panodil og Ipren fås i håndkøb. Der er ingen grund til ikke at tage smertestillende medicin kortvarigt

 

Afføringen må ikke være hård. Toiletbesøg skal kunne foregå uden anstrengelse, hvorfor man med fordel kan anvende lette afføringsmidler (Laktulose mixtur, Magnesia tabletter eller movicol pulver) og iøvrigt drikke rigeligt og fx indtage svesker.

Operationssårene rengøres bedst ved at skylle med en håndbruser to gange daglig (og evt. efter toiletbesøg) indtil operationsområdet er smertefrit. Ved et renere sår er der færre smerter og hurtigere heling, så renholdelse er helt afgørende.

Der skal ikke fjernes sting.

sygemelding kan være nødvendig i 3-5 dage, men er det oftest ikke.

Man vil selv kunne køre hjem selv efter operationen, omend længere cykelture frarådes.

efter en uge kommer man til kontrol i klinikken.

Komplikationer

Blødning forekommer. Infektioner er meget sjældne.

I sagens natur kan det være vanskeligt at holde sårene ordentligt rene, og sjældent kan man se meget langvarige helingsproblemer.

Søg læge: Ved større blødning, eller tegn på betændelse skal kirurgen, vagtlægen eller skadestuen straks kontaktes.