Kronisk analfissur

Anal fissur er betegnelsen for en rift i endetarmsåbningen. Typisk er anal fissur små rifter, der forårsager blødning, smerter, svie og kløe. Anal fissur forbindes ofte med en del ubehag, der især kan være fremtrædende i forbindelse med toiletbesøg og umiddelbart efter. Bløder du fra endetarmsåbningen, er der gerne tale om mindre mængder af blod (lyserødt og friskt), der stopper umiddelbart efter dit toiletbesøg.

Anal fissur kan opstå både hos børn og voksne. Det er en ganske almindelig tilstand, og der er derfor ikke tale om nogen alvorlig eller farlig lidelse, selvom det naturligvis kan være ganske ubehageligt.

Derfor får du anal fissur

En af de mest almindelige årsager til anal fissur er hård afføring. I sjældne tilfælde kan diarré forårsage anal fissur. Stress menes også at kunne bidrage til udviklingen af anal fissur.

Når der opstår en rift reagerer lukkemusklen ofte med sammentrækning (spasme), som yderligere kan forværre smerterne.

Behandling af anal fissur

Anal fissur kan behandles på flere måder

Varme bade med badeolie (sædebade) 20-30 minutter 1 gang dagligt i 14 dage. Anvend karbad, balje eller et kar. Badene varmer muskulaturen op og får den til at slappe af. Badene blødgør, renser og øger gennemblødningen i vævet og fordrer dermed kroppens heling af de små rifter.

Behandling m. creme/gel i op til 2 mdr. kan være nødvendigt. Det er vigtigt, at cremen/gelen kommer 1-2 cm ind i tarmåbningen 2 gange dagligt. Du får en recept på cremen efter undersøgelsen. Den skal efterfølgende hentes på apoteket, hvor den står noteret under dit CPR-nummer.

Regulering af afføringen. Afføringen skal være blød og let at komme af med. Drik derfor rigeligt med væske, bryg fibertilskud (ex. HUSK), hørfrø og motionér dagligt (læs mere om forstoppelse her på siden). Milde afføringsmidler, som fx Magnesia, Laktulose, Movicol, der fås i håndkøb på apoteket kan anvendes efter behov.

Undgå smertestillende midler med kodein, der kan forværre forstoppelse.

Hvis behandlingen ikke virker

Følger du din behandlingsplan nøje, vil symptomerne oftest forsvinde gradvist. Kommer symptomerne igen efter behandlingen er ophørt, har behandlingen ikke virket, og du må efter et par ugers pause forsøge med ovenstående én gang mere. Såfremt ovenstående ikke får fissuren til at hele, kan det blive nødvendigt med en Botox-indsprøjtning eller et lille snit i lukkemusklen. Behandling med botox foretages i klinikken, dog dækkes udgiften ikke af region hovedstaden. Behandlingen er gratis på sygehuset.

Forebyggelse af anal fissur

Den eneste effektive forebyggende foranstaltning er at undgå forstoppelse. Drik derfor rigeligt med væske, spis fiberrigt og motionér regelmæssigt. Du kan få yderligere information om afføringsregulering og korrekt kost her på siden eller på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.altomkost.dk.