Spiserørsbrok og reflux

Spiserørskatar skyldes tilbageløb (også kaldet reflux) af indhold fra mavesækken til spiserøret. Årsagen til, at mavesækkens indhold tilbageløber, kan være, at lukkemusklen er svag på overgangen mellem spiserør og mavesæk (mavemunden) eller et spiserørsbrok, hvor den øverste del af mavesækken har skubbet sig op gennem mellemgulvet til brysthulen.

Med et spiserørsbrok følger ofte også en nedsat funktion af lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk. Har du spiserørsbrok men ingen symptomer, kræver dette ikke nødvendigvis nogen behandling. Det er således kun, hvis der er gener i forbindelse med dit spiserørsbrok, at du behøver behandling.

Slimhinden i et spiserør tåler ikke længerevarende kontakt med maveindholdet. Sker dette, kan der opstå en irritation af slimhinden (spiserørskatar), der kan udvikles til egentlige syreætsninger og sårdannelse (svær spiserørskatar). Det er derfor vigtigt at få behandlet, inden tilstanden forværres.

Symptomer på spiserørsbrok

 • Halsbrand (især efter indtagelse af mad)
 • Sure opstød
 • Smerter bag brystbenet og i øverste del af maven (kan forveksles med hjertesmerter)
 • Synkebesvær
 • Klump-i-halsen fornemmelse
 • Hæshed
 • Hoste

Undersøgelser

Gastroskopi (kikkertundersøgelse af spiserør og mavesæk) vil som regel kunne afklare om det drejer sig om reflux og/eller spiserørsbrok.

For at udelukke at der er andre sygdomme, kan det være nødvendigt at supplere med flere undersøgelser, heriblandt ultralydskanning og tømningsundersøgelse af mavesækken. Sidstnævnte foretages som en røntgenundersøgelse.

Gode råd mod reflux og spiserørsbrok

 • Tab dig hvis du er overvægtig – optimalt skal BMI være under 30
 • Stop med at ryge
 • Pas på med fedtrige måltider, chokolade, kaffe, pebermynte, juice og alkohol
 • Undgå forstoppelse (spis fiberrigt og drik rigeligt med væske)
 • Spis og drik ikke de sidste 3 timer før sengetid
 • Undgå stramtsiddende tøj
 • Foroverbøjninger forværrer symptomerne (gå ned i knæ i stedet)
 • Hæv sengens hovedgærde 5-10 cm (fx med klodser under de forreste ben)

Medicinsk behandling

Den medicinske behandling kombineres med leverådene angivet ovenfor.

Syreneutraliserende medicin Link, lminox, Novaluzid m.fl., kan i lette tilfælde være tilstrækkelig behandling. Den syreneutraliserende medicin kan fås i håndkøb og du kan få råd og vejledning både hos din læge og på apoteket. Virkningen indtræder i løbet af få minutter, og holder kun i ca. ½ time. Effekten kan øges ved at kombinere med Gaviscon (fås som mikstur eller tyggetabletter), som lægger et skumlag over maveindholdet og nedsætter tilbageløbet af syre til spiserøret.

Har man sværrere symptomer er det nødvendigt at anvende syreblokkerende medicin. Denne virker ved at nedsætte mængden af mavesyre.

Der findes forskellige præparater (Lanzoprazol, Pantoprazol, Omeprazol), som alle er effektive ved reflux. Effekten afhænger af den dosis, som du indtager. Stofferne er meget sikre og har kun få og sjældne bivirkninger selv ved langvarig behandling. De er derfor velegnede til langtidsbehandling, hvis symptomerne ikke forsvinder ved kortere tids brug.

Kirurgisk behandling

Ofte er det nok med den medicinske behandling, der vil give resultater og typisk også symptomfrihed inden for ganske kort tid. Hos patienter med svære kroniske symptomer, kan en operation dog være nødvendig. Operationen udføres som kikkertoperation, hvor man med kikkertens hjælp forstærker lukkemekanismen mellem mavesæk og spiserør. Typisk bliver man allerede udskrevet dagen efter indgrebet, og majoriteten kan allerede efter ganske få dage vende tilbage til dagligdagens aktiviteter. I forbindelse med et kirurgisk indgreb er det vigtigt, at patienten har en BMI på under 30, da operationen ellers ikke vil have nogen effekt.

Sygdomsforløbet

Reflux kan være en livslang tilstand, hvor symptomerne løbende varierer. Mange af dem, der døjer med reflux, har både korterevarende og længerevarende perioder med ganske få eller ingen symptomer. De patienter, der er hårdest ramt af reflux, er dog ofte i syreblokkerende behandling hele tiden. Den syreblokkerende behandling reducerer eller fjerner helt symptomerne, men tilstanden helbredes ikke. Den eneste mulighed for at fjerne tilstanden er ved hjælp af operation.

Komplikationer til sygdommen

Langvarig sårdannelse og arvæv kan medføre udvikling af forsnævring i spiserøret. Symptomet er synkebesvær. Lettere tilfælde af spiserørsforsnævring behandles med øget dosis syreblokerende behandling. I sværere tilfælde kan det være nødvendigt at foretage en ballonudvidelse af spiserøret med en ballon nedført via kikkertudstyret. Behandlingen foregår ambulant.

Mangeårig reflux kan medføre en ændring af cellerne i den nedre del af spiserøret. Tilstanden (Barrets oesophagus) påvises ved vævsprøver taget fra slimhinden nederst i spiserøret. Barrets oesophagus kan være forbundet med en mindre øget risiko for udvikling af ondartede celleforandringer. For at have kontrol med dette skal tilstanden derfor overvåges med ambulante gastroskopikontroller.

Kontrol af reflukssygdommen

Ved ukompliceret lettere spiserørskatar kontrolleres tilstanden hos praktiserende læge. Det er derfor ikke nødvendigt med flere kikkertundersøgelser i disse tilfælde.

Ved forekomst af svær spiserørskatar eller komplikationer til reflux (fx sårdannelse, forsnævring og celleforandringer) aftales et passende kontrolprogram, der tilpasses patientens tilfælde.

Figuren viser et spiserørsbrok, hvor den øverste del af mavesækken har skubbet sig op over mellemgulvet (diaphragma) og op i brysthulen.